Integriteit bedrijfsarts

'De gelegenheid schept de dief' is een bekend Nederlands spreekwoord.

Het zal duidelijk zijn dat bij een 'dief gelegenheid' niet iedereen een dief wordt, er is altijd een goudeerlijke groep die het niet doet. Wel is het spreekwoord er niet voor niets: als de 'steel mogelijkheid' maar comfortabel genoeg is, gaan de neeste bedrijfsartsen er wel in mee.

De 'diefsituatie' is het een omgekeerde: namelijk 'eerlijk beleid en eerlijke diagnoses van een bedrijfsarts worden door werkgever gestraft - 'je hoeft hier niet terug te komen' - in hoeverre blijft dan de bedrijfsarts eerlijk?

Het is een meegaan in 'niet dief willen zijn van je eigen portemonnee' en daarom zaken verkondigen die de werkgever graag wil horen, maar die de zieke medewerkers van de regen in de drup doen belanden.

Een overzicht van belangen bij 'bij arbeidsgerelateerde zorg betrokken partijen', inclusief belangen bedrijfsarts, staan op deze 2 A4 beschreven, pdf: http://bezava.com/docs/belangen-bij-arbeidsgerelateerde-zorg-JP-Blankert-3-december-2015.pdf

Niveaus in integriteit

Image Here goes the image description...

Binnenkort wordt hier een niveau indeling gegeven voor 'integriteit van de bedrijfsarts' met gedragsvoorbeelden. Zo wordt het gemakkelijk bespreekbaar wel integriteitsniveau een bepaalde bedrijfsarts heeft.

Helaas is 'integriteit' een nauwelijks aanleerbare competentie - dus een bedrijfsarts die hier faalt, kan het beste zijn beroep verlaten; verbetering is niet te verwachten.

Image